Spare strøm: Dette kan du gjøre selv

Publisert 29. september 2022
Stue i en bolig med tidsstyrt belysning for å spare strøm
MANGE GODE RÅD: I denne artikkelen gir vi deg tips som gjør at du kan senke strømregningen umiddelbart.

Tenker du mye på strømregningen? Det finnes mange smarte og enkle løsninger som ikke krever besøk av elektriker. 

Nordmenn bruker mye strøm, selv om strømsparing bare blir viktigere og viktigere for oss. I en vanlig enebolig går så mye som 55 prosent av strømmen til oppvarming*. Det betyr at vi har store muligheter for å redusere forbruket med små grep. På denne siden finner du smarte og enkle grep du kan gjøre helt selv – som garantert gir utslag på strømregningen.

 

Bytt fra lyspærer til LED-pærer

Hvis lampene dine er utstyrt med tradisjonelle glødepærer, er det på tide å bytte til LED-lys. De varer lenger enn vanlige lyspærer, sparer strøm og er mer brannsikre. En glødepære gir nesten like mye varme som den gir lys. 95 prosent av energien som tilføres en glødepære blir til varme, mens bare 5 prosent blir til synlig lys. Til sammenligning kan en LED-pære gjøre om rundt 80 prosent av energien til lys*.
Det samme gjelder for sparepærer, men disse inneholder kvikksølv – i motsetning til LED.

I sparepærer og lysrør er det litt kvikksølv, som slipper ut hvis disse knuses. Dette gir minimal helserisiko, men det en god regel å fjerne alt glass og alle kvikksølvrester når uhellet skjer. Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI).

 • Se tips til lyspærer

  Bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og soner som ikke krever optimal belysning.

Taklampe med sparepære i metall
SPARETILTAK: Å bytte til LED er et bra tiltak for å spare strøm, om du har gamle halogen-lamper.

Skru ned varmen

For hver grad du senker romtemperaturen sparer du om lag fem prosent av kostnadene til oppvarming*. Kan det bli enklere?
Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på 14 til 18 grader. Resten av boligen bør ikke være varmere enn 20 grader.

 • Se tips til oppvarming

  Senk romtemperaturen om natten. Du kan montere et koblingsur på panelovnene eller bruke varmepumpen til å senke natt-temperaturen når du ikke er hjemme. Det er ingen grunn til å varme opp boligen når du er bortreist. Bor du i et hus med mange rom? Da er det helt sikkert noen av dem som ikke trenger varme til enhver tid.

Vurder andre oppvarmingskilder

Er du blant dem som har strøm som eneste varmekilde? Du kan spare mye penger ved å varme opp hjemmet på andre måter, for eksempel med vedovn, peis eller varmepumpe.

 • Se tips til andre oppvarmingskilder

  En moderne, rentbrennende ovn gir mindre utslipp og mer varme.

Ta korte dusjer, og dropp badekaret

Det er lett å glemme at det koster penger å bruke varmtvann. Vi anbefaler å ta kortere dusjer og spre dusjingen utover flere dager hvis dere er mange i husholdningen. Senker du temperaturen og skrur av vannet når du såper deg inn, sparer du enda mer.

 • Se tips til oppvarming av vann

  Dropp badekaret når strømmen er på sitt dyreste.

Mye å spare på sparedusj

Montering av sparedusj er et ENØK-tiltak som er svært lønnsomt. ENØK skriver: Skifter du til sparedusj, halverer du dusj-kostnadene dine.

 • Visste du at?

  En tradisjonell dusj kan bruke 20 liter vann i minuttet, mens en sparedusj vil redusere det til mellom seks og ti liter*.
  Dersom du har en dusj som sløser vann, kan du med andre ord spare tre ganger så mye ved å skifte til et dusjhode med sparefunksjon.

Skru av TV-en og trekk ut kontakten

Er du en av dem som har TV-en på til enhver tid? Da anbefaler vi å skru den helt av når du ikke bruker den. Det samme gjelder musikkanlegg og spillkonsoller i dvalemodus.

 

 • Visste du at?

  Ladere trekker strøm selv når de ikke er tilkoblet? Du kan spare strøm og penger, simpelthen ved å trekke ut kontakten.

Mann dusjer i sparedusj
VARMTVANN TAR MYE STRØM: Kortere dusjer og sparedusj kan senke strømutgiftene på varmtvann.

Strømsparing: Isoler hjemmet bedre

Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være lurt å montere tetningslister.

 • Se tips om isolasjon

  Bor du i et gammelt hus med tette vegger og uten mekanisk ventilasjon bør du undersøke nærmere om dette er løsningen for deg. Trekk er nemlig nødvendig ventilasjon i mange tilfeller, fordi huset må puste.

Luft raskt og effektivt

Er du blant dem som gjerne har vinduet på gløtt gjennom en hel dag? Det stjeler energi fra oppvarmingskildene dine. Sett heller vinduene på vidt gap i noen minutter, så sparer du noen kilowatt der også.

Skru av lyset når du går ut av rommet

Selvfølge, sier du? Det er mange av oss som trenger en påminnelse.

 

*Fakta om strømforbruk i Norge er hentet fra: Enova.no, Sikkerhverdag.no (DSB), Enøk Norge og Huseierne.no

Sertifikater